2 септември 2017 г.

"Луи XVI дава инструкции на Лаперуз. 29 май 1785 г." картина на Никола-Андре Монсио
Антропологът от Австралийския национален университет Гарик Хичкок  смята, че е открил ключа към решаването на една от загадъчните истории на Тихия океан – съдбата на прочутия френски мореплавател граф Жан-Франсоа Лаперуз. Експедицията на Лаперуз изчезва загадъчно в района на Австралия през 1788 година. Според експерта, корабът на френския мореплавател претърпява корабокрушение в Големия Бариерен риф, недалеч от остров Мари.

Историята на прочутия мореплавател дълго време остава недовършена. Лаперуз поема на плаване, което трябва да се превърне в околосветско. Другата му задача е да потвърди сведенията, получени по-рано от експедициите на Джеймс Кук. През 1785 година експедицията, в която влизат двата кораба „Компас“ и „Астролабия“ отплават от Франция и се насочват към остров Хорн. Екипажите на двата кораба, с офицерския състав и учените, придружаващи Лаперуз, на път поемат общо 225 човека. За последен път корабите са видени в началото на 1788 година.


Досега се смята, че „Компас“ и „Астролабия“ се разбиват недалеч от остров Ваникоро в западната част на Тихия океан. През 1828 година там са открити следи от корабокрушение. Сред местното население дори дълго време се разнася слух, че част от екипажа е оцеляла и е доплувала до острова.

Австралийският учен Гарик Хичкок е попаднал на статия от 1818 година в индийския вестник The Madras Courier, в която се разказва за някой си Шайк Юмаул, спасен от океанските вълни недалеч от остров Мари. След като преживял корабокрушение, той няколко години прекарал на острова, където успял да установи контакт с местните аборигени и да научи езика им.


На спасителите си Шайк Юмаул разказал, че на острова е виждал саби и мускети, както и компас и златен часовник. Жителите на острова му разказвали, че предметите били на хора от кораб, който преди около 30 години се разбил в района на Големия Бариерен риф, източно от остров Мари. Членове от екипажа успели да се доберат до брега, но после се спречкали с местните и загинали. Аборигените оставили живо само едно момче, което израснало на острова и се оженило за местно момиче. В списъка с членовете на екипажа на Лаперуз наистина има юнга на име Франсоа Мордел.


Поради съвпадението на хронологията в събитията, Хичкок заключава, че в статията на индийския вестник се говори за експедицията на Лаперуз. Според историците, само неговите кораби биха могли да се намират по това време в района. Ако това се окаже вярно, то това ще е първото документирано корабокрушение в протока Торес – много опасно за навигация място – който разделя Австралия и Папуа Нова Гвинея.

Хичкок е на мнение, че организирането на експедиция до остров Мари би могло да се окаже важно начинание; възможно е на острова да бъдат открити предмети, отнасящи се до пътешествието на прочутия Жан-Франсоа Лаперуз.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...