11 юли 2017 г.


Свещеник, равин, монахиня, будистки монах и халюциногенни гъби. Не, това не е началото на виц, нито пък е списък на гостите на най-странното парти. Това е ново научно изследване, което се провежда в университета “Джон Хопкинс” в Балтимор, САЩ. В изследването участват десетки религиозни дейци, а целта му е да се изследва въздействието на псилоцибина – активната съставка в халюциногенните гъби, върху религиозните възприятия.

Повече от 20 представители на различни вероизповедания и традиции ще получат на два пъти силна доза псилоцибин в условия “подобни на целодневни съзерцателни действия в привична домашна обстановка”. След това ще бъдат проведени серия от още сесии и попълване на анкети, за да се оцени доколко психеделичното им преживяване е повлияло на духовните им възприятия и дали изобщо е променило начина, по който възприемат живота си и мисията им на духовни водачи.

Учените започват подбора на желаещи да участват в изследването още в началото на 2016 година, пише The Guardian. За съжаление, все още не са успели да привлекат представители на мюсюлманското и индуисткото вероизповедания, които да участват в тестовете.

“При употребата на псилоцибин е много често срещано изпитването на дълбоко мистични преживявания. На пръв поглед изглежда, че употребата му не е лишена от смисъл, или поне представлява интерес за търсещите духовното хора”, казва пред Guardian д-р Уилям Ричардс, психолог, участващ в проекта.

“Засега е много рано да се говори за обобщени резултати, но най-общо казано, изглежда хората получават по-дълбока оценка на собственото си религиозно чувство. Мъртвата догма оживява за тях по един по-осмислен начин. Те откриват, че наистина вярват в онези неща, за които проповядват”.

Предишни изследвания също са разглеждали връзката между духовността и халюциногенните гъби. Но това е първото, в което се включват хора от различни вероизповедания. През последните няколко години се провеждат все повече клинични проучвания, касаещи ефектите от този наркотик. Миналата година например, е проведено изследване, чрез което се цели да се разбере, може ли псилоцибинът да се използва в лечението на депресии.

А един от най-известните експерименти по въпросите на психеделичните “мистични изживявания”, предизвикани от халюциногенни гъби, е проведен през 1962 година и се нарича “Marsh Chapel Experiment” или "Good Friday Experiment". Под надзора на иконата за контракултурните среди – психологът Тимъти Лиъри, половината от участвалите в експеримента получават псилоцибин, докато другата половина е залъгана с плацебо “наркотик”. Резултатите от теста са първите емпирични доказателства, че псилоцибинът генерира преживявания, които повечето хора определят като “духовно значими”.

Псилоцибинът е естествено срещащо се психеделично съединение, което се открива при повече от 200 вида гъби. Сред съобщаваните ефекти от приемането му са еуфория, ярки халюцинации, промени във възприятията, психологически промени и религиозно-мистични преживявания. Въпреки че ефектът е с мощни проявления, псилоцибинът е с относително ниска токсичност и не се свързва с формиране на физиологични зависимости.

Все още изследванията за клиничното му приложение са в начални стадии, затова и няма надеждни резултати за възможното му приложение в лечението на редица тревожни разстройства и дори клъстерни главоболия.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...