20 юли 2017 г.

Ако можете да прокопаете тунел през центъра на Земята, в коя точка на другото полукълбо ще се озовете? Доста хора са си задавали този въпрос и дори мнозина имат някакви изградени представи къде ще се озоват. В САЩ например, повечето са убедени, че ще се окажат някъде в Китай. Англичаните пък мислят, че ще се появят в Австралия. Австралийците смятат, че ще са някъде в Европа, но не и във Великобритания, най-вече заради “ужасното време там”.

Подгответе се обаче да преосмислите детските си виждания по този въпрос. Сега може да използвате нова интерактивна карта, която ще ви покаже къде наистина ще се озовете, ако по някакъв начин оцелеете – не се изпарите от огромните температури и някак преодолеете огромните налягания - при прокопаването на тунел към другия край на Земята.

Например, ако сте някъде във Великобритания, не бързайте да си слагате шапката с коркови тапи. Първо, защото това е обидно и второ, ще се озовете сред океана, точно край югоизточното крайбрежие на Нова Зеландия, а не в Австралия, както вероятно сте предполагали.

Всъщност, не са много местата в Европа, от които да поемете на транспланетно пътуване и да се измъкнете от другата страна сухи. Повечето европейски дестинации отвеждат насред океана. Единствено сигурното място, от което да поемете и да не се озовете насред океанските вълни са териториите в централната част на Испания.

А къде ще се озовете, ако тръгнете от САЩ? Правилно предположихте, някъде насред океанските простори.

Всъщност, по-добре е сами да разгледате сайта на интерактивната карта. Освен нея има и списък (което наистина е по-интересната информация) с по-големи градове, които се намират диаметрално противоположно на Земното кълбо.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...