17 май 2018 г.


Днес фокусниците все по-рядко прибягват до употребата на магически заклинания, докато представят фокусите си пред публика. Но не винаги е било така. Мнозина знаят вълшебните думи "абракадабра", и въпреки това не всички са наясно, откъде произхожда това "заклинание". И случаят с "абракадабра" не е единичен; произхода на повечето магически думи си остава загадка за масовата публика.

Религиозни корени

В наши дни "абракадабра" се използва повече за да забавлява зрителите в залата, докато фокусник демонстрира уменията си на сцена. Корените на тази дума обаче са още във времето на Римската империя. По онова време, това заклинание не е използвано в представленията на фокусници, а е смятано, че притежава мощна магическа сила. Според една от хипотезите, "абракадабра" произлиза от еврейските думи "ab, ben, ruach hakodesh", което се превежда като "Отец, Син и Свети дух". Или казано иначе, "абракадабра" в действителност е призоваване на Светата троица. Другата популярна хипотеза гласи, че вълшебната дума произлиза от друго магично заклинание, известно като "abraxas" (абраксас). Специалното в "abraxas" е това, че буквите в нея, според разработената в древна Елада нумерологична доктрина, дават сумата от 365, т.е. броя на дните в една година.

Медицински талисман

Третата популярна теория свързва "абракадабра" с арамейската фраза "Avra kadavra". За феновете на книги за Хари Потър тази фраза звучи много познато, защото в историята присъства подобното магическо заклинание "Avada kedavra". "Авада кедавара" служи като заклинание за убиване и авторката на поредицата истории за Хари Потър, Дж.К. Роулинг, признава, че измисленото от нея заклинание е вдъхновено от арамейската версия. Пак според Роулинг, значението на тези магически думи в превод от арамейски е "нека това нещо бъде унищожено" и поради това е било използвано в лечителската практика, за да убива болестите.

Каквато и да е истината за произхода на "абракадабра", думата векове наред е смятана за талисман. През II век прозорливият римски лекар, писател и антиквар, притежател на най-голямата частна библиотека за онова време, Квинт Серен Самоник, включва в своята книга Liber Medicinalis описание, как да се използва като талисман тази вълшебна дума. Той препоръчва да се изготви талисман, като думата се изпише многократно върху парче пергамент, като на всеки следващ ред се отнема по една буква, докато остане само буквата "А". За използването на тази пирамида от "абракадабра" се споменава от писатели, живели хилядолетие по-късно; през XVI век пирамидата е спомената в произведение на Ева Римингтън Тейлър, а през XVIII век и Даниел Дефо пише за нея. Но в крайна сметка хората се убеждават, че няма нищо магично в тази дума и така заклинанието остава само в репертоара на фокусниците.
И още вълшебни думи

Друго често срещано вълшебно заклинание е думата "Alakazam" (алаказам). За него се твърди, че корените му са в арабския език и в подкрепа на това се изтъква подобното звучене с " Al Qasam" (ал касам), което означава "клетва, обет". Другата популярна версия за произхода му е, че всъщност Алаказам е собствено име на вълшебен дух, и чрез произнасянето му той бива призован.

"Hocus Pocus" ("хокус покус", а не както е наложилото се в нашия език "фокус мокус") пък е може би най-познатата магическа дума, използвана от фокусниците. За разлика от "абракадабра" обаче, това заклинание е с далеч по-съвременни корени -  води началото си някъде от XVI-XVII век. И за нейния произход има няколко хипотези. Едната е предложена от Джон Тилътсън, архиепископ на Кентърбъри през 1694 година. Той предполага, че това е преиначено и изкривено произнасяне на латинската фраза "hoc est corpus [meum]" ("това е тялото [мое]") и пародира текстове от свещените книги, четени по време на католическите служби. Другата версия е, че двете думи просто звучат екзотично и са измислени, заради начина по който се римуват (в случая с българското "фокус мокус" това е най-вярното предположение). Съществува и трета хипотеза, която свързва "Hocus Pocus" с Ochus Bochus - магьосник от фолклора на норманите.
В наши дни също продължават да се раждат нови "магически заклинания". Този път появата им най-често се дължи на детските анимационни филми и кинотворбите, които холивудски студия създават по комикси. Сред съвременните вълшебни думички са такива като "Bibbidi-Bobbidi-Boo", използвана от добрата фея-кръстница във филма "Пепеляшка" на "Дисни". Били Батсън, за да се превърне в супергероя Капитан Марвел използва заклинанието "Шазам".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...