11 май 2017 г.

Архивна снимка на Prima nave
Калигула е император на Рим само 4 години - между 37 и 41 година. Но разказите за жестокия му характер, издевателствата и налудното му поведение, са го превърнали в един от най-известните сред римските императори. Някои от приумиците му може да са се разигравали на специално построените по негова заповед увеселителни кораби, плавали в тихите води на вулканично езеро на 30-тина километра югоизточно от Рим.

Сега италиански учени са се заели да проучат доколко са състоятелни слуховете, че във водите на езерото Неми все още може да се намират останките на един от корабите, където Калигула устройвал своите оргии. Ако бъдат потвърдени, то това може да се превърне в една от най-значимите археологични находки.

През 1927 година, след като векове наред са откривани следи от потопените антични съдове, по нареждане на италианския диктатор Бенито Мусолини, водите на езерото Неми са източени, за да може да бъдат извадени останките на два от корабите от "веселяшката флота" на Калигула. Но спасените останки на античните съдове не оцеляват дълго; в края на месец май 1944 година, по време на американска бомбардировка е ударен специалният музей, където са изложени древните кораби. Разразилият се пожар ги унищожава напълно. Все пак, в музейната експозиция оцеляват някои забележителни артефакти, а други находки излизат на бял свят, уловени от рибарски мрежи в езерото Неми.

Сайтът Seeker.com съобщава, че италиански експерти от няколко държавни агенции работят съвместно по издирването на трети голям кораб от флотилията на Калигула, който може би все още се намира на дъното на Неми. Според изнесената в сайта информация, има данни за наличие на "плавателен съд с дължина около 122 метра". Извадените и по-късно унищожени други два кораба са с дължина съответно 76 и 70 метра. Изработени са като плаващи съкровищници и на външен вид са наподобявали пищните плаващи дворци на египетските фараони, предлагащи всякакви удобства и небивала за времето си луксозна обстановка на борда.


С помощта на високотехнологични скенери, учени сканират на дълбочина под 30 метра в езерото Неми.
Историците смятат, че древните римляни са потопили корабите като част от кампанията за заличаване на всякакъв спомен за отвратителния нрав на Калигула. Гай Юлий Цезар Август Германик - Калигула дотолкова вбесява всички с поведението и лудостта си, че римските сенатори и личната му преторианска гвардия организират и осъществяват през 41 година заговор за убийството му.

Експертите ще работят по проучванията на езерото Неми до месец юни, а след това властите ще решат какви стъпки да бъдат предприети по отношение на онова, което може да се окаже най-важната находка за годината за италианската археология.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...