7 април 2017 г.


Настъпва времето, когато NASA ще се сбогува с един от най-продуктивните си апарати - сондата "Касини".

На 26 април космическият апарат ще започне своята най-дръзка, но и последна мисия. Предстои сондата да се гмурне в 2400-километровата пролука между Сатурн и неговите пръстени. Преди окончателно да изгори, "Касини" може би ще успее да извърши това гмуркане около 22 пъти. Около 15 септември сондата ще се дезинтегрира някъде в небето над Сатурн.


В момента екипът, който осъществява контрола на апарата от Земята, извършва последни проверки в плана за дръзката мисия. Първите команди трябва да бъдат предадени към сондата на 11 април.
По време на убийствените гмуркания, "Касини" трябва да събере ценни данни за един сравнително непознат регион. Информацията ще се използва, за да може науката по-добре да разбере механизмите, по които се формират и развиват газовите гиганти.

"Касини" е изстреляна през 1997 година и след седемгодишно пътуване, от 2004 година работи в орбита около Сатурн. Горивото на сондата е на изчерпване и наближава времето, когато ще престане да работи. По време на мисията си обаче, сондата събра и предаде на Земята огромен масив от данни за планетата, системата от пръстените ѝ и за много от спътниците на Сатурн. Снимките, които засне са впечатляващи.


Начинът, по който ще приключи работата на сондата, също е предварително планиран. В края на "живота" си, апаратът ще извърши някои от най-невероятните наблюдения. За да отбележат дългогодишната работа на "Касини", специалистите от NASA са създали кратка анимация, която представя мисията и някои от върховите постижения на сондата.

Бъдете готови да настръхнете, а може би и да пролеете неволно някоя сълза за края на "смелото парче метал".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...