19 април 2017 г.

Звучи съвсем очевидно: ядеш ли солено, ожадняваш и пиеш повече вода. Ново изследване обаче е установило, че в дългосрочен план, това "очевидно" съвсем не е толкова ясно.
Изследването, публикувано в Journal of Clinical Investigation, е проведено от Центъра Max Delbrück за молекулярна медицина (MDC) в Берлин, Германия и в съавторство с няколко други институции. Проучването е извършено с 10 мъже, които участват в два етапа на симулиран в земни условия полет до Марс. Първият етап продължава 105 дни, вторият - 205 дни. През различни седмични периоди, участниците са подлагани на диети с различно съдържание на сол.

Значимостта на изследването за бъдещите мисии до Марс се състои в това, че по време на дългите полет до Червената планета, хранителният режим на астронавтите следва да бъде строго контролиран. Затова е много важно да се знае, какви са ефектите от солта в храните върху човешкото тяло.

По-рано се приемаше, че консумирането на по-солени храни води до увеличено производство на урина, тъй като човек пие повече течности. Новото изследване обаче показва, че увеличаването на производството на урина не се дължи на поемането на повече течности, а на това, че солта задейства механизъм за опазване на бъбреците. В дългосрочен план това може да доведе до неочакван резултат - консумиращ по-солени храни човек да започне да изпитва по-малко нужда от приемането на течности.

В научната публикация авторите пишат: "Преди това изследване преобладаваща хипотеза беше, че заредените натриеви и хлорни йони в солта се "прихващат" от водните молекули и се отвеждат в урината. Новите резултати показват нещо по-различно: солта се отлага в урината, докато водата се връща обратно в бъбреците и тялото".

По-ранни изследвания при мишки установяват, че богатата на сол диета води до засилено усещане за глад, а не жажда. Мъжете, участвали в новото изследване, също се чувстват по-гладни след "солена диета". Това допълнително предполага, че уреята (карбамида) в урината може наистина да запази водата за телата ни, докато се отърваваме от излишните количества сол, приети с храната.

"Природата очевидно е намерила начин да "консервира" водата за нуждите на тялото; в противен случай тя щеше да се изхвърля с урината, произвеждана в по-големи количества след употребата на сол", пишат учените от MDC.

Заключението на експертите е, че в дългосрочен план диета с по-солена храна може да накара човек да усеща по-слабо нуждата от течности, отколкото безсолен хранителен режим. Но в краткосрочен план, все така ще се усеща нуждата от поемането на по-големи количества вода, след прекаляването със солени храни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...