19 април 2017 г.


В некропола Дра-Абул-Нага, който се намира близо до Луксор в Египет, са открити шест мумии в ярко оцветени дървени саркофази, положени сред хиляди погребални статуетки.

В официалното съобщение на египетското Министерството на античното наследство се казва, че находките са на около 3500 години, т.е. се отнасят към периода на Новото царство, което като форма на държавността в Древен Египет просъществува между 1550 и 1069 г. пр.н.е.


Директорът на отдела по антиките в Луксор Мостафа Вазири разказва по време на пресконференция, че погребението в известната Долина на царете е от епохата на XVIII-тата фараонска династия. За неговото съществуване се знае отдавна - още от началото на ХХ век, но до този момент археолозите не са успявали да открият входа към погребалните камери.

Министърът Халед ел-Анани подчертава, че откритието е от изключителна важност, тъй като гробницата е прекрасно запазена. Сред хилядите погребални фигурки, открити в нея, има скулптури от теракота, дърво и керамика. Намерени са и съдове с различни тематични орнаменти, пишат световните агенции.

Учените изтъкват, че Т-образната структура на гробницата е типична за Новото царство: входа в нея отвежда в правоъгълна камера с коридор и вътрешна стая.
Археолозите освен това подчертават, че откритите мумии може да са само началото на по-големи находки. Във вътрешната стая са намерени по-нови погребения, някои от които се отнасят вече за периода на XXI-тата династия.


Специалистите се надяват, че проучванията на мумифицираните тела ще им позволят да определят причините за смъртта им, към кои родове са принадлежали и да научат нещо повече за начина, по който са живели.

Преди по-малко от месец в Луксор беше направено друго значимо откритие - единствената известна до момента статуя на царица Тий, изработена от алабастър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...