26 април 2017 г.


През отминалия уикенд космическата сонда "Касини" прелетя за последен път край най-големия от спътниците на Сатурн - Титан. 127-то по ред приближаване до луната ще бъде и заключително, а в NASA вече е започнал анализа на снимките, изпратени от сондата.

В съответствие с предварителния график, днес, 26 април, космическият апарат получи команди, които ще го изпратят на последната му мисия - преминаване през пространството между планетата и пръстените ѝ. По този повод световната търсачка Google създаде специален doodle, посветен на навлизането на "Касини" в опасната зона.

Сондата ще премине толкова близо, че е възможно да бъде погълната от атмосферата на Сатурн. Експертите на NASA обаче се надяват, че това няма да се случи веднага; в процеса на сближаване ще имаме възможността да видим от близо втората по големина планета в Слънчевата система и нейната мрежа от спътници по начин, който не сме си представяли досега.

От агенцията очакват в събота, 29 април, сондата да навлезе в тясното пространство между Сатурн и най-вътрешния от пръстените му. На това място никога не е достигала машина, сътворена от човек. Плановете са "Касини" да извърши последни 22 "гмуркания", преди орбитата му да попадне в плътните слоеве на атмосферата на Сатурн. Очаква се това да се случи около 15 септември.

Сондата "Касини" е един от най-успешните проекти на NASA, разработен съвместно с учени от Европейската космическа агенция. Целта на мисията е да изследва Сатурн и спътниците му. Космическият апарат вече 13 години се намира на орбита около планетата и едновременно наблюдава Титан - най-големият от спътниците на Сатурн.

До момента от "Касини" на Земята е изпратена огромна по обем информация, в това число и многобройни снимки на спътниците на планетата. Краят на мисията вече е в ход. Очаква се при последните си дръзки преминавания в опасната зона, сондата да разкрие непознати досега детайли за една от най-мистериозните планети в Слънчевата система. От събраните до момента данни вече е ясно, че Сатурн луните му са далеч по-разнообразни светове, отколкото сме си представяли.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...