26 април 2017 г.


В британските медии отново се спекулира около една малко известна пещера в Ройстън. За издълбаната под земята кухина се изказват предположения, че може да е използвана от Ордена на тамплиерите по времето на разпускането на братството и последвалите гонения на членовете му през XIV век.

Пещерата се намира под безлично кръстовище в град Ройстън в Хартфордшър, Великобритания. Смята се, че датира най-малко отпреди 800 години и първоначално е служила като избено помещение на някаква по-голяма сграда, от която не са оцелели никакви следи. След като се влезе през дълъг и тесен коридор, попадате в по-голямо помещение, чиито стени са изцяло покрити със сложни релефи. В кредата са издялани всевъзможни сцени на религиозна тематика: разпятието на Христос, Дева Мария, Йоан Кръстител, библейски образи и много-много изображения на рицари с техните щитове и оръжия.

Спекулациите от страна на някои историци, че е възможно пещерата да е служила като скривалище за рицарите тамплиери, идват от символизма и датировката на "съоръжението", свързващи го времево с кръстоносните походи. За всички е ясно, че тамплиерите са вероятно най-елитният сред католическите ордени от опитни в битките монаси-воини, поставили оръжието си в услуга на папския престол. Въпреки че са изключително влиятелни, могъщи във военно отношение и богати (вероятно прекалено богати) като организация, тамплиерите много бързо губят всичко, когато не успяват да се спогодят с папа Климент V и френския крал Филип IV Хубави. През 1313 година папата разформирова ордена, а още от 1307 година срещу рицарите тамплиери се води мащабна кампания с арести, мъчения и екзекуции.

Историята на ордена на тамплиерите се пренася през вековете. Случилото се преди векове се превръща в легенди, конспиративни теории, книги, като "Шифърът на Леонардо" на Дан Браун, само защото историята им наистина е завладяваща.


Връзката на пещерата в Ройстън с ордена на тамплиерите обаче обект на дебати. Historic England отбелязва, че "предназначението на пещерата също е обект на спорове... като се има предвид пълната липса на писмени свидетелства за нейното съществуване". Освен това, достъпът до помещението е труден и въпреки, че обстановката вътре да насочва към ритуално предназначение, необичайно е религиозна сграда да остане без да бъде спомената в никакви документи. От това може да се предположи, че пещерата е пазена в тайна от обществото изобщо.

Historic England подчертава още, че мнозина твърдят, че "група оцелели от Ордена рицари, чието присъствие в региона не е било необичайна гледка, са използвали пещерата като място за поклонение и убежище, за да избегнат гоненията, последвали след издаването на папския указ за разпускане на тамплиерите. За отбелязване е също, че релефите по стените на пещерата в Ройстън много напомнят онези от стените на Тур дьо Кюди в замъка Шинон, Франция, където са били затворени много от арестуваните през 1307 година рицари тамплиери.

Така или иначе, пещерата в Ройстън е още една интересна загадка с неясна (засега, а може би и завинаги) история.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...