27 февруари 2017 г.

Акулите са чести гости в акваторията на Австралия и най-вече край бреговете на град Балина. Наскоро дрон е уловил от въздуха момента, в който сърфисти по чудо се спасяват, за да не бъдат нападнати от акула.

Балина се намира в щата Нов Южен Уелс, на около 160 километра южно от Бризбейн. Мястото привлича любителите на сърфинга, защото предлага отлични вълни, но акваторията е пълна и с много акули. Често срещана гостенка е и голямата бяла акула (Carcharodon carcharias). Местната администрация е закупила дронове, чрез които от височина 60 метра води наблюдения за придвижването на хищните риби.


Наскоро на видео попада поредният случай на среща на акула с хора. В началото хищната риба преследва един от сърфистите, но после забелязва друг. Вероятно човекът, очакващ да яхне подходящата вълна се е сторил на акулата по-лесна плячка и затова се отказва от преследването на движещият се сърфист. Секунди по-късно обаче и тази идея спира да ѝ е интересна, защото след като се приближава плътно до човека, хищната риба рязко променя курса си и отплава в открити води.


От 2015 година насам в района на Балина са регистрирани 11 случая на нападения на акули срещу хора, като един от тях е с фатален край. В повечето случаи обаче, сърфисти и акули се разделят миролюбиво.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...