27 януари 2017 г.


Биолози от САЩ, Испания и Япония създадоха химери - хибридни организми на свински ембриони с човешки гени. Резултатите от разработката са публикувани в специализираното списание Cell.

Хибридите са получени по следния начин. Учените са имплантирали в повече от 1400 свински зародиши един от трите типа човешки индуцирани стволови клетки. След това ембрионите са присадени на свине-майки, където са започнали успешно да се развиват. Динамиката на човешкия материал е проследявана с помощта на флуорисциращ белтък, за чието производство са "програмирани" човешките стволови клетки.

В резултат на тяхната "намеса" в свинските ембриони са се сформирали клетки, които са предшественици на различен вид тъкани, в частност на сърце, черен дроб и нервната система. Хибридите на свиня и човек са оставени да се развиват в продължение на 3-4 седмици, след което по етични съображения, бременностите са прекратени и зародишите - унищожени.


Крайната цел, която учените са си поставили, е да разработят ефективен метод за "създаване" на органи, пригодни за последваща трансплантация на нуждаещи се хора.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...