26 януари 2017 г.

"Огънят на Австралия"
За първи път от десетилетия насам, един от най-красивите в света необработени опали е изваден от прашните хранилища, за да могат желаещите да го разгледат със собствените си очи.

Наричат го "Огънят на Австралия". Тежи 998 грама (35,2 унции). Необработеният опал ще бъде изложен в колекцията на музея на Южна Австралия и всеки, който желае, може да го види до 28 февруари. Излагането му пред широката публика става възможно с помощта на частно лице, заплатило разходите по охраната му в музейната експозиция.

Описван е като "най-добрият сред нешлифованите опали" и е оценен на 900 000 австралийски долара (около 682 000 щатски долара).

Директорът на музея на Южна Австралия Брайън Олдман пише следното в сайта на културното учреждение: "90% от най-ценните опали в света са намерени в Австралия. Опал с подобни характеристики, може да се формира само при определени климатични условия... Когато преди милиони години вътрешното море на Австралия започва да се изпарява, се създават условията, нужни за да се появи такъв камък - уникална по наситеност на силиций среда е в основата на това, днес да се любуваме на Огъня на Австралия".

Огънят на Австралия е открит от миньор на име Уолтър Бъртрам. Изкопава го с обикновена кирка и лопата в открития рудник Eight Mile в Кубър Педи, Южна Австралия през 1946 година. Оттогава опалът е грижливо пазен в семейството му.

Синът му, Алън Бъртрам казва, че предавайки за известно време камъка в ръцете на музея на Южна Австралия, е абсолютно убеден, че семейната реликва се намира на сигурно място. С решението Огънят на Австралия да бъде показан в музейната експозиция, даваме възможност на мнозина желаещи да го видят със собствените си очи, казва Бъртрам.

Това обаче не е най-големият камък от този вид. Най-големият опал се нарича "Олимпик Аустралис" и тежи около 3 450 грама. Оценен е на 2,5 милиона австралийски долара (около 1,893 милиона щатски долара).

"Olympic Australis" - най-големият откриван до момента опал в света


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...