25 януари 2017 г.

Лекари от САЩ заявяват, че редовното практикуване на орален секс повишава 22 пъти рисковете за развиване на рак на гърлото у извършващият акта. Резултатите от изследването си авторите са публикували в списание JAMA Oncology.

Медиците обясняват наблюдаваните резултати по следния начин. Един от човешките папиломавируси (HPV-16), който се свързва с причините за рака на шийката на матката, при орален секс може да попадне в устната кухина и да доведе до пренасянето му върху тъканите на езика, мекото небце и гърлото.

Учените са достигнали до изводите след като в течение на четири години са наблюдавали 97 хиляди души. В края на изследването при 132 души (103 мъже и 29 жени, чиято средна възраст в началото на наблюдението е била 66,5 години) е открит рак на гърлото.

Общо учените са открили у човек 15 вида папиломавируси, които водят до рак на гърлото. HPV-16 е най-разпространеният. Обикновено папиломавирусите се предават по битов и полов път, при контакт чрез кръв, през кожата или меките тъкани. Повечето от тези вируси са безобидни, но някои са основните причинители на онкологични заболявания и появата на бенки.

Във Великобритания през последните 30 години ракът на гърлото се среща все по-често. Всяка години на Острова се диагностицират по пет хиляди нови случая на това онкологично заболяване. Обикновено ракът на гърлото се свързва с вредни навици като употребата на алкохол и тютюнопушене. HPV-16 освен до рак на шийката на матката и гърлото, може да причини рак на пениса, влагалището и устната кухина, казват в заключение медиците.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...