24 февруари 2021 г.


Специалисти по география от Университета МакГил в Канада са съставили глобална база данни за всички езера на планетата. В нея са включени над 1,4 милиона водоеми. Изчисленията си учените са направили на база спътникови изображения и данни от математически модели.

"В променящия се свят се променят и езерата. Някои пресъхват, други - напротив - увеличават обемите си в районите, където валежите са по-обилни. Необходима е сериозна база данни, в която да се отразява текущото състояние на езерата, за да може да се проследяват промените, които се случват и да се предвиждат и контролират измененията", казва ръководителят на изследването Бърнард Ленър.

Учените са изчислили, че площта на всички езера на планетата надвишава 10 гига ара. Общият обем е над 180 000 кубични километра. Бреговата линия на всички езера, според изчисленията на изследователите, се равнява на около 7 милиона километра, което е почти 20 пъти по-голяма дистанция, отколкото е разстоянието между Луната и Земята.

Основният обем от езерна вода (около 85%) се съдържа в десетте най-големи езера, а на останалите 1,4 милиона водоема на планетата се пада скромната част от 15%. Най-голям е броят на езерата в Канада - изследователите са преброили над 900 водоема на територията на страната.



И още любопитни изводи: бреговата линия на езерата по света четирикратно надвишава бреговата линия на Световния океан. Водата на всички езера е достатъчна, за да се покрие цялата площ на планетата с воден слой с дълбочина 1 метър.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...