15 ноември 2016 г.


За загадъчните етруски най-често се говори като за цивилизация с много висока култура, миролюбива и духовно извисена. Ново шокиращо откритие от погребение край Популония, централна Тоскана, напомня на изследователите, че както и повечето други цивилизации, така и етруската си има своята тъмна страна.

Според информация на Seeker.com, археолозите са открили скелет, датиращ отпреди 2500 години, чиито крака са все още заключени в окови около глезените. За пръв път учените попадат на подобно погребение от етруския период. Находката е направена в древно селище, построено в близост до морето. Тялото е било положено в съвсем обикновена яма, изкопана в песъчливата почва, близо до съвременната плажна ивица.

Учените са установили, че скелетът е на мъж, който е погребан, когато е бил на възраст между 20 и 30 години. Изненадващото в находката е желязна "яка", увита около врата на мъжа и почти 2,27 килограмови окови, с които са заключени краката му. Професорът по археология Джорджо Барати от университета в Милано обяснява: Умрял е окован и е погребан с оковите си, увит в погребален саван. На тила му открихме черно петно, което най-вероятно е следата, оставена от древен предмет, част от "желязната яка", увита около врата на човека".

Железните окови около глезените на мъжа
Възможно е тези следи да са от оставени от въже или кожа, завързани за желязната яка. Археолозите са намерили и пръстен около един от пръстите на левия му крак, което предполага, че оковите са били така изработени, че да не позволяват на окования да прави големи крачки. Проф. Барати е убеден, че мъжът е бил роб или човек, на когото е било наложено изтърпяването на наказание.

Ако е бил роб, то е възможно той да е работил в някоя от местните мини за добив на желязна руда.  Другият вариант е да е бил свързан с "морския бизнес" в района. Живял е в крайбрежното селище някъде около V век пр.н.е. През този период целият район около Популония е важен център в добива и обработката на желязо.

Освен погребението с окования скелет, учените са намерили и множество други "нормални" погребения. Те са част от некропол, използван и през IV век пр.н.е. В непосредствена близост до скелета на окования мъж е открит гроба на жена. Погребалните дарове, открити в нейното погребение, дават основание на екипа учени да датират това погребение от IV век пр.н.е. Не е изненадващо, че около скелетът на погребаният в окови мъж не са намерени никакви погребални дарове. В бъдеще ще бъдат извършени ДНК тестове, чрез които да се разбере повече за окования мъж.

Изображение на Pershu, гробница от Тарквиния от края на VI век пр.н.е.
Това погребение е шокиращо, разбира се, но не е първото свидетелство за жестокостта в етруската цивилизация. Археолозите отдавна са наясно с жестоката "погребална игра", описания за която са открити във фреските на 4 гробници в Тарквиния. Това е брутална форма на "забавление": човек в маска (използвана е етруската дума "phersu", която означава "човек с маска" или просто "маска") е гонен от куче, в чийто оглавник има пирон, забиващ се в тилната част на главата и причиняваща на животното неописуема болка. По време на разкопките между 1982 и 2005 година са открити и доказателства, които предполагат, че етруските са практикували и човешки жертвоприношения.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...