16 ноември 2016 г.


Мощна буря вилня над австралийския щат Куинсланд. Най-големи щети са нанесени в района на Бризбейн. Десетки контейнери, складирани в местното пристанище, са разхвърлени из целия район, щети има по много автомобили, пострадали са дори и самолети.

Мощната буря, съпроводена с пориви на вятъра, достигащи до 159 км/ч, се разразява през изминалия уикенд над Куинсланд. Метеоролози сравняват стихията с атлантически ураган от втора степен. Специалистите отбелязват, че това е най-силната буря за последните 30 години.

Бурята продължава само 8 минути, но причинява на щата огромни икономически щети. Летището на Бризбейн спира работа, защото вятърът отмества навигационните светлини, разположени по краищата на пистите. Освен това, някои от самолетите на земята са получили пробойни. Вятърът, в буквалния смисъл на думата, разхвърля по пистата тежки предмети и подвижните стълби.


По крайбрежието са регистрирани над 30 000 мълнии. Около 30 000 домакинства остават без ток, а над 20 000 автомобила са повредени от изсипалата се градушка.

Вятърът изкоренява дървета, а в пристанището на Бризбейн разхвърля десетки, дори стотици контейнери. Властите все още работят денонощно, за да отстранят щетите от бурята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...