29 октомври 2016 г.

Археолози и антрополози от Университета на Уисконсин (САЩ), с помощта на специалисти пивовари, са пресъздали напитката, която германските племена са пили преди повече от 2500 години.

По време на разкопки в Швабия, в югозападната част на Германия, учените попадат на котел от погребална церемония. На това място, някога в промеждутъка от VII и V век преди новата ера, е погребан мъж. Заради високата киселинност на почвата обаче, останките му не са оцелели. Заедно с него са погребани железен меч, шлем и две дълги копия, както и голям бронзов котел.


"В пътуването към задгробния живот покойникът е изпратен не само с оръжието си, но и с 14 литра алкохолна напитка. Това е начинът, който според древните вярвания, му е давал правото в отвъдния свят да се представи за доблестен и уважаван човек", обяснява археологът и антрополог Бетина Арнолд.


След като изследват утайките по дъното на бронзовия съд, учените успяват да установят какви са съставките, от които е получавано древното питие. В състава му е имало мед, мента, ечемик, обикновено орехче и дрожди. Съдейки по всичко това е напитката, наричана браггот - подобно на медовината пиво, произвеждано от мед и ечемичен малц.


Изследователите са пресметнали съотношенията на съставките, а с помощта от пивовари са успели да приготвят и напитката. По думите на онези, които са успели да опитат "пресъздаденото древно пиво", вкусът му е доста необичаен за съвременния човек - прекалено ярки са ментовите и тревисти ноти в общия вкус на напитката, за която се предполага, че е била "модерна" около 450 г. пр.н.е.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...