8 септември 2016 г.


За последните десетилетия в европейските страни броят на мъжете, занимаващи се с домакински задачи у дома, се е увеличил. Изводът е на учени от Оксфордския университет и за него те съобщават в статия за списание Demographic Research. Изследователите са установили още, че през последния половин век жените са прекарвали в работа по поддръжка на реда у дома средно с една трета повече време, отколкото мъжете.

Учените правят оценка на сумарното време, което двата пола европейци отделят за извършването на домакински дейности. Разработката обхваща периода между 1961 и 2011 година. Оказва се, че испанките и италианките са по-заети с домакинска работа, отколкото жените от другите европейски държави. Освен това, през 1980 година италианките отделят за шетане 243 минути повече (сумарно време за една година), отколкото представителите на силния пол. Но към 2008 година тази им "доминация" се е свила до 183 минути.

Подобен спад се наблюдава и в други европейски държави. Например, във Великобритания през периода 1961 - 2005 година жените са съкратили 121 минути (общо за цяла година) от времето, което отделят на домакинските си ангажименти. Едновременно с това мъжете над 50-годишна възраст са започнали да отделят повече време за домашни задачи. В страните от северна Европа - като Норвегия и Финландия, най-отчетливо се наблюдава тенденцията за равнопоставеност на половете по отношение на поддръжката на дома. В тези държави и ръста в броя на мъжете-"домакини" е най-съществен.

По думите на учените, резултатите от изследването им показват, доколко ролите на половете може да се трансформират в обществата, където липсват резки промени в социално-политическата обстановка и при постоянството на работодателите и административни ръководители в отношението им към дългосрочната трудова заетост.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...