8 септември 2016 г.

Археолози, работещи на архипелага Дампир край северозападното крайбрежие на Австралия, са открили следи от каменни домове, чиято възраст е оценена на около 9000 години. За находката им разказва The Guardian.

Каменните основи с кръгла форма са открити на Розмари, един от 42-та острова в архипелага. Според учените, постройките са се намирали в онези времена непосредствено до брега.  Когато приключва последният ледников период, нивото на океана започва да се покачва с по около 10 метра на всеки 5-10 години. Хората, обитавали тези жилища, са били принудени да се приспособяват към новите условия, в които годната за обитание суша в околностите драстично е намаляла.

крайбрежието на остров от архипелага Дампир
В момента археолозите проучват точното разположение на жилищата, за да разберат, как хората от онази далечна епоха са се справили с недостига на жизнено пространство.

На стотина километра в западна посока, на остров Бароу, изследователите са открили още по-стари следи от човешка дейност. Находките са на около 50 000 години. Учените планират тези обекти да попаднат в списъка на Световното наследство на ЮНЕСКО, където са вписани всички изкуствени или естествени обекти с културна, историческа или екологична стойност.

Последният ледников период започва преди около 110 000 години. Климатът на планетата става значително по-суров, температурите в глобален мащаб са по-ниски и ледниците заемат много обширни територии. Краят на ледниковата епоха настъпва преди около 9 000 години. Това е само един от многобройните подраздели на четвъртичния период - последният геологичен етап от развитието на Земята.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...