27 септември 2017 г.


Споменаването на пирамиди вероятно предизвиква асоциации с древен Египет или Мезоамериканските стъпаловидни структури, извисяващи се над джунглата. Но има и няколко 3000-годишни пирамиди, които се намират в северната част от територията на съвременен Судан.

И до днес пирамидите си остават загадка. Съществуват множество теории за това кой, как и защо ги е построил, но никоя от тях не е абсолютно потвърдена. Към цялата им загадъчност се добавя и математическата прецизност, с която са построени, както и фактът, че някои от тях са ориентирани според астрономични явления. Хилядолетията, изминали след изграждането им, са взели своята дан, но и днес тези структури са в изключително добро състояние. На видеото, заснето от дрон, се вижда красотата на пирамидите и тяхната прецизна загадъчност.

Нубийските пирамиди са построени от владетелите на древното Кушитско царство. Пирамидите в Куш са издигнати около 800 години след като и в съседния древен Египет започват да съграждат такива структури. Смята се, че строежът им е извършван по същия начин, както и египетските пирамиди, само че в по-малък мащаб.

Нубия се наричал регионът  в долината на Нил, който в наши дни се намира в Судан. В антични времена на това място процъфтяват, развиват се и преживяват упадък три Кушитски царства. Първото е със столица Керма и просъществува между 2600 и 1520 г. пр.н.е. Около 1000 година пр.н.е. започва летоброенето за второто кушитско царство със столица Напата. През 300 г. пр.н.е. то отстъпва мястото си на третото и последно царство, чиято столица е Мерое, и от където държавата се управлява до развалата ѝ през 300 година от нашата ера.

Керма е първото централизирано държавно управление в Нубия, оставила след себе си неповторими архитектурни образци и културни паметници, както и свидетелства за уникалните си погребални обичаи. Последващите две царства - Напата и Мерое - в културно, икономически, политически и във военното дело, са силно повлияни от Египет. Кушитските царства постоянно се конкурират икономически и военно със съседа си Египет. През 751 г. пр.н.е. кушитския цар Пианхи превзема Тива и Мемфис; принуждава фараоните от 22-та и 24-тата египетски династии да го приемат за свой господар и разпростира властта си над цялата долина на Нил. За известно време царството му владее териториите от делтата на реката до Напата - столицата, от където управлява. Пианхи и наследниците му управляват като фараони от 25-тата династия и държат под контрол цялата долина на Нил до 656 г. пр.н.е., когато асирийците превземат Египет.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...