9 септември 2016 г.


Предизвикван от бактерия, заболяването антракс е животозастрашаваща, смъртоносна болест. Макар и рядко, хората може да се разболеят ако влязат в контакт със заразени животни, хора или замърсени продукти от животински произход. Антраксът обаче е само един вид от цяла група бактерии. А сега учените са открили в Централна Африка абсолютно нов патоген, предизвикващ заболяване, подобно на антракса. Новооткритият вид заразява както домашни, така и диви животни, в това число и най-близките в еволюционен план до човека.

Бактерията, преносител на антракса, се нарича Bacillus anthracis, и е тясно свързана с друг, по-малко опасен и много по-широко разпространен вид, известен като Bacillus cereus. Тези бактерии се срещат често в почвата и повечето подвидове на B. cereus са безобидни. Но изглежда, че един конкретен щам, срещан в Африка, е развил по-зловещи способности.

След като вземат проби от кози от отдалечено конгоанско село, изследователи от института "Роберт Кох" в Берлин са изолирали бактерията от умиращо животно. Малко по-късно вземат проби от останките на шимпанзе, горила и слон, открити мъртви в горите на Камерун, Централноафриканската република и Кот д'Ивоар.

От пробите е изолиран новият щам от бактерии B. cereus, който обаче е еволюирал и спонтанно се е сдобил с "възможностите" на B. anthracis. Учените са нарекли новия щам “B. cereus biovar anthracis”, тъй като демонстрира характеристики и на двата типа бактерии. Резултатите от изследването им са публикувани в статия за списание PLOS Neglected Tropical Diseases.

Един от изследователите взема проба от останките на слон, поразен от новия щам
Основният фактор, който прави B. anthracis толкова вирулентен и смъртоносен е кодиран в два малки плазмида в бактерията, които учените наричат pXO1 и pXO2. Изследователите ги откриват и в новият B. cereus biovar anthracis щам, което обяснява и наблюдаваната сходна вирулентност, но по всичко личи, че щамът се е сдобил с тях "самостоятелно". В групата на B. anthracis има много подгрупи, водещи началото си от различни "предшественици", но има само един щам B. cereus biovar anthracis, което предполага самостоятелна линия на наследяване.

Учените предполагат, че новоидентифицираният патоген е много по-разпространен. Вероятно се среща из целия Африкански континент, макар че потенциално разпространението му може да е ограничено до по-топлите и влажни райони на тропиците. Според авторите на изследването, това може да се дължи на способността на щама да произвежда спори при много специфични климатични условия. Засега обаче това са само спекулативни предположения и ще са необходими нови проучвания, за да се изясни точната биология на патогена.

Учените са обезпокоени от факта, че болестта се е оказала смъртоносна не само за биологично близките до човек горила и шимпанзе, но и за домашни животни. Изследователите призовават да се вземат спешни мерки и в района да се извършват по-щателни наблюдения, за да се оцени потенциалната заплаха и рисковете, които носи новият щам не само за видовете в дивата природа, но и за хората, живеещи в региона.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...