14 септември 2016 г.


Реконструкция на сграда в кипящата от живот централна част на града става повод за откритие в археологията. При ремонта на здание в центъра на Рочестър са намерени фрагменти от римски път, датиращ отпреди почти 2000 години.

Носителят на множество награди специалист по реставрация на стари имоти и предприемач Марк Лукас и сина му Зак закупуват имота, за да го преоборудват в магазин. Предишният собственик ги предупреждава, че под пететажната постройка може и да има останки с археологическа ценност. В процеса на преоборудване на сградата новите собственици се натъкват части от добре запазен римски път.

Сградата се оказва изградена точно на мястото, където някога е минавал пътят, по който римските легиони пътували от крайбрежния Рочестър, Кент за разположеният по-навътре в сушата Лондиниум (днешен Лондон).

Пред The Telegraph Марк Лукас разказва: "Започнахме да прочистваме слоевете от отломки, мръсотия и мазнина. В един момент, в ъгъла на мазето се натъкнахме на каменна зидария. За наше най-голямо учудване, каменната настилка продължаваше по протежение на цялата сграда. Само си помислете - римляните са го съградили след идването си през 43 година и изграденото от тях още е в отлично състояние".


"Не се наложи да преместим дори и едно паве. Само едно от тях беше с пукнатина, която запълнихме с много малко варов разтвор", завършва описанието си Марк Лукас.

Археолози са потвърдили, че артефактът датира от римската епоха, но все още не са в състояние да посочат точна година, когато е граден пътя.

Откритият и консервиран участък е с дължина от 4 метра и ширина малко над метър. Покрит е зад стъклена витрина, за да може посетителите да разглеждат забележителното майсторско изпълнение на античните строители.

Лукас добавя, че "това може би е един от най-сложните ми проекти, но и без съмнение беше един от най-забавните. Току-що продадохме реновирания имот, но като си помисля за това, колко работа свършихме наоколо, се чудя, дали не трябваше да го запазя за себе си".

Синът му Зак е на 19 години и върви по стъпките на баща си, навлизайки в занаята по реставриране на сгради. Той от своя страна казва, че "това е първият обект, по който работих с баща ми и много се гордея с това".

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...