14 август 2016 г.


Между орбитите на Юпитер и Нептун обикалят група астероиди, които астрономите наричат “Кентаври”. Двата най-големи обекта сред Кентаврите носят имена на герои от гръцката митология – кентаврите 10199 Харикло и 2060 Хирон, и тези космически тела имат собствени пръстени, подобно на гигантите в планетната ни система Юпитер и Сатурн. Диаметърът на тези тела надхвърля 200 километра.

Астрономи от Франция и Япония доказват, че пръстените около Кентаврите 10199 Харикло и 2060 Хирон са възникнали в резултат на гравитационното влияние от планетите гиганти в Слънчевата система. Резултатите от научната разработка на екипа астрономи са публикувани в сайта arXiv.org.

Процесът на формиране на пръстените около тези тела се е осъществил под влияние на няколко фактора. Когато небесно тяло се движи по орбитата си със скорост 3-6 километра в секунда, едновременно извършвайки едно завъртане около оста си за 8 часа; и когато се окаже на дистанция 0,4-0,8 от границата на Рош от планета, приливните сили на гиганта започват да откъртват от небесното тяло външната му ледена обвивка.

От отломките се формира пръстеновидна структура, на която се пада 0,1-10,0 процента от първоначалната маса на обекта. Според компютърните модели, при всяко следващо сближаване с голяма планета се формират нови пръстени около Кентаврите.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...