24 август 2016 г.


Археолози съобщават за уникална и дори сензационна 50 000-годишна находка в Денисовата пещера. Артефактът обаче не е изработен от Homo sapiens. Открита е 7-сантиметрова игла, изработена от кост, но тя е създадена и използвана от отдавна изчезналия “роднина” на разумния човек – Денисовия човек.

По време на тазгодишния археологически сезон в Алтайските планини, археолозите се натъкват приспособлението за шиене. Иглата е със запазено изцяло здраво ухо и с резба по тялото, а учените предполагат, че все още може да се използва по предназначението си, дори след отминалите 50 000 години, откакто е шито с нея за последен път. През последните години все повече са експертите, които смятат, че в Денисовата пещер в Алтай, може да се открият някои от отговорите на тайните за произхода на съвременния човек.


Според профессор Михаил Шунков, ръководител на Института по археология и етнография в Новосибирск, “това е най-уникалното откритие за този археологически сезон, което освен това може да се окаже дори сензационно. Иглата е изработена от кост. Към момента това е най-древната игла, известна на науката. И възрастта ѝ е около 50 000 години”.


Иглата може да се разглежда като доказателство, че отдавна изчезналия Денисов човек – наречен така по името на пещерата, където са открити останки от този вид – е бил далеч по-развит, отколкото се предполага до момента. Иглата е с около 10 000 години по-стара от открития по-рано и изглеждащ като “модерен” медальон, изработен от полиран хлорит, който също е дело на представител на Денисовия човек.

До момента е ясно, че иглата е изработена от кост на голяма птица, но какъв вид птица е това, все още не е установено.




Д-р Максим Козликин, ръководител на разкопките в пещерата Денисов, казва: “Иглата е дълга 7 сантиметра и 6 милиметра. Тя е най-дългата от иглите, които сме намирали в пещерата. И преди сме откривали игли, но в “по-млади” (археологични) пластове”.

По думите на специалистите, иглата може да пренапише историята, защото предишният най-стар подобен предмет датира отпреди около 40 000 години. Предположението, че иглата е изработена от Денисов човек се базира на факта, че е открита в същия археологичен пласт, в който по-рано са открити останки от представители на този изчезнал човекоподобен вид.


Пещерата вече е предоставила на науката множество разкрития за древния вид. Именно там през 2008 година е открит фрагмент от пръст от “жената Х”, както я наричат сибирските учени. Анализите на костния фрагмент показват, че младата “жена Х” е живяла на това място преди около 41 000 години.

Освен това, генетинчите проби сочат, че Денисовските хора са много различни на генетично ниво от неандерталците и съвременния човек. През 2010 година посредством ДНК-анализ е доказано, че открит десет години по-рано зъб, също е принадлежал на млад мъж, представител на рода Денисов човек.

Пластовете в пещерата Денисов сочат, че тя е била обитавана от човешки “роднини” поне 282 000 години. Учените смятат, че находките от Денисови хора датират най-малко отпреди 170 000 години.


През 2008 година на това място е открит фрагмент от най-древната гривна, известна на науката до момента. Археолозите приемат това праисторическо бижу като доказателство, че Денисовите хора са били далеч по-развити “технологично”, отколкото представителите на Home sapiens и неандерталците.

В каменната гривна учените откриват следи от отверстие, което е толкова прецизно пробито, че може да бъде изработено само с високообортни инструменти, каквито използваме днес. Гривната освен това е изкусно полирана и към нея на къса кожена верижка вероятно е имало прикрепена тежка висулка. В пещерата учените са открили доказателства и за това, че представителите на Homo sapiens са се кръстосвали с Денисовите хора и с неандерталци.


И още: находките от пещерата Денисов представят доказателства, че миграцията на човека извън Африканския континент е започнала поне 35 000 години по-рано, отколкото е прието да се смята. По откритите останки в пещерата специалистите категорично са установили, че това са най-ранните свидетелства за представители на съвременния човек извън Африка.

Пещерата Денисов се намира в Алтай, на около 160 километра южно от град Барнаул. Професор Шунков заявява, “твърдо сме убедени, че Алтай е един от културните центровее… където се е формирал съвременния човек”.

Сванте Паабо от института “Макс Планк” в Лайпциг допълва, че “едно от местата, за които със сигурност се знае, че през една или друга епоха са живели представители на трите форми на човешкия вид, е пещерата Денисов”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...