16 август 2016 г.


Археолози, провеждащи разкопки в района, наречен Дърингтън уолс – само на 3-4 километра от световноизвестния Стоунхендж, са открили доказателства за съществуването на огромна структура с диаметър от 500 метра, изградена от дървени стълбове. Експертите смятат, че откритието им е от световно значение.

В статия за The Independent се описва, че древната структура е представлявала кръг от 200-300 дървени стълба с височина 6-7 метра и диаметър 60-70 см. Стълбовете на този уудхендж са били заровени в дупки с дълбочина 1,5 метра. Две от тези ями са напълно разкрити от археолозите.


Дърингтън уолс е името, с което се нарича голям земен изкоп с диаметър около 500 метра, ограден от ров с ширина от 16 метра и дълбочина от около метър. Изграден е по подобен начин, както Стоунхендж и е ориентиран съобразно лятното слънцестоене. Предполага се, че структурата е част от гигантския церемониален комплекс, изграден от праисторическите хора в полята около Стоунхендж.

Най-интригуващо в новата находка е, че изграждането на дървеният кръг рязко спира малко преди да е завършен. Това, според специалистите, се е случило около 2460 г. пр.н.е. Вече издигнатите дървени стълбове са били извадени от местата си, а дупките, в които са стояли са запълнени с каменни късове, допълнително посипани с чакъл. На дъното на една от разкопаните дупки археолозите са открили останките от древна лопата, изработена от костта на кравешка плешка.

Кост от плешката на бизон, използвана като лопата от праисторическите строители. Една от находките в дъното на дупка, в която някога е бил издигнат един от дървените стълбове в Дъригнтън уолс
Според информацията на The Independent, археолозите обясняват внезапното прекратяване на строежа на уудхенджа с драматична промяна в религиозните и/или политическите условия. Такъв драматичен обрат може да е донесло навлизането на Острова на представители на т.нар. култура на “камбановидните чаши” (Beaker culture), Тази култура се появява около 2800 г.пр.н.е. или на Иберийския полуостров, или в земите на съвременна Холандия и Централна Европа. От там тя се разпространява по цялата територия на западна Европа и просъществува до около 1800 г. пр.н.е. Представителите на тази култура са известни не само с глинените съдове с характерна камбановидна форма, които изработват, но и с по-сложната културна структура на общностите, изразяваща се в споделянето на общи идеологически, културни и религиозни идеи.


“Натъкваме се на феномен, при който “религиозни революционери” в буквалния смисъл се опитват да погребат миналото. Тепърва предстои археолозите да изяснят, дали се касае за местна група “революционери”, тръгнали да погребват миналото си, или се касае за група от хора, представители на друга културна традиция. При всички случаи, всичко говори, че е една културна традиция е била изпратена на бунището на праисторията”, пише The Independent.

Една от напълно разкопаните дупки, в които е имало поставен дървен стълб
По думите на водещия разкопките д-р Ник Снашал, “новите открития в Дъригнтън уолс ни разкриват по-рано неподозираната комплексност на събитията, разигравали се в този район по времето, когато мегалитите на Стоунхендж са били издигнати. Показват ни колко динамични политически и идеологични процеси са протичали в обществата, населяващи Британия през този особено важен етап от праисторията на цивилизацията ни”.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...