28 юли 2016 г.

Художествено пресъздаване на процеса, който вероятно загрява атмосферата на Юпитер
Източникът, който нагрява горните слоеве на атмосферата на Юпитер, е Голямото червено петно - огромният ураган, превишаващ няколко пъти размерите на Земята, установиха американски учени, цитирани от световните агенции.

Откритието е на екипа на Джеймс О'Донахю от Бостънския университет. За отправна точка на изследването послужила отдавнашна загадка.

В някои зони от горните слоеве на атмосферата на Юпитер температурата е сравнима със земната, въпреки че газовият гигант е разположен пет пъти по-далеч от Слънцето, в сравнение с нашата планета. Това означава, че най-голямата планета в Слънчевата система притежава допълнителен източник на енергия.


За разкриването на загадката помогнали наблюденията, осъществени с помощта на спектрометъра и инфрачервения телескоп на NASA, разположен на вулкана Мауна Кеа на Хавайските острови. Анализът на данните позволил да се установи, че точките на аномалното нагряване съответстват на съответната ширина и дължина на южното полукълбо на Юпитер, където Голямото червено петно съществува най-малко от 350 години.

"Ние веднага забелязахме, че местата на максималната температура в горните слоеве на атмосферата са разположени на 800 км над огромния ураган на планетата. Тогава се замислихме дали това е просто съвпадение или е ключът към загадката", отбеляза О'Донахю.


Екипът стигнал до извода, че Голямото червено петно предизвиква два вида ударни вълни, които се сблъскват една с друга и водят до нагряването на атмосферата. Става дума за гравитационни вълни, движещи се подобно на струните на китарата, и за акустични вълни, при които свиването води да повишаването на плътността на въздуха, уточнява БТА.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...