31 юли 2021 г.

Бъдещият голям комик Луи Жармен Давид дьо Фюнес дьо Галараза се ражда на 31 юли 1914 година. Родителите му са преселили се от Испания аристократи, които по това време живеят в предградието на Париж, Курбевоа. Баща му, Карлос де Фунес де Галараза е професионален юрист. За майка му се знае малко, но дьо Фюнес по-късно твърди, че най-известният му образ на алчен буржоа е вдъхновен именно от спомените му за майка му.

Детството и юношеските години на Луи дьо Фюнес в никакъв случай не могат да се нарекат щастливи, нито пък по някакъв начин са свързани с бъдещата му артистична кариера. Дълго време работи като счетоводител, чистач, а понякога и като обикновен ваксаджия.
Голямата му страст обаче е пианото. Сериозно се занимава с инструмента, а понякога дори пише и собствени композиции. Още в младежките си години започва да се появява по сцените на парижките кабарета, опитвайки се да привлече вниманието на публиката с комичните си образи.


Преломът в живота му настъпва в годините, когато Европа е стегната в хватката на Втората световна война. По неясни причини Луи дьо Фюнес не участва във войната. По това време среща Жанa Мопасан (праплеменница на Ги дьо Мопасан). От брака им се раждат двама синове. Оливие дьо Фюнес става пилот в „Ер Франс“, а брат му Патрик – лекар.



След края на Втората световна война Луи дьо Фюнес се пробва в киното. Преди това взема уроци по драматично изкуство при Мишел Симон. За пръв път се снима във филма „Изкушението на Барбизон“ през 1945 година. Но към върха в киноиндустрията му се налага да измине дълъг път, който обаче му дава възможността да намери истинското си амплоа.


Преди да бъде забелязан, Луи дьо Фюнес се снима в над 70 второстепенни роли. През 1958 година известността идва, след като на екран излиза комедията „Ни чул, ни видял“. Френският актьор вече е известен и не само у дома, но и зад граница. Популярността му набира скорост и следващото десетилетие се превръща в пик на кариерата му. Всяка година снима по 3-4 филма едновременно. Участва в трилогията за Фантомас на режисьора Андре Юнбел.

Сред другите му известни филми от този период са „Голямата разходка“ и „Глупакът“. Над два милиона зрители събират в кинозалите тези две творби. Още по-голяма популярност му носят поредицата комедийни филми за приключенията на „Полицаят от Сен Тропе“.

Луи дьо Фюнес продължава активната си работа и в началото на 70-те години. На 15 март 1973 година получава званието „Кавалер на ордена на Почетния легион“. Две години по-късно съдбата му обръща гръб. За съвсем кратък период от време прекарва два инфаркта. Здравето му е сериозно разклатено. Спира с киното и се отдава на активна почивка. Любимите му занимания са цветарството и отглеждането специално на рози. В негова чест е наречен хибриден сорт от прекрасното цвете.

Изкушението обаче го вади отново на големия екран. Предложението за главна роля във филма „Крилце или кълка“ е неустоимо и Луи дьо Фюнес приема отправената покана. Следват още няколко филма, сред които и е и „Полицаят и полицайките“ - последният в кариерата на великия комик.



Луи дьо Фюнес почива от инфаркт на 27 януари 1983 година в дома си в Нант.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...