6 юли 2018 г.


Съществуват огромен брой статии и диети, които посочват едни или други продукти, вещества и добавки като най-подходящи за включване в битката с наднорменото тегло. Възможно ли е да се отсее сред целия този информационен поток, кое е истинското и разполага с научно потвърждение и кое е чиста проба шарлатанство и печалбарство?

Графиката е съставена от Дейвид Макендълс и нагледно визуализира стотина от “здравословните” хранителни вещества, препоръчвани от диетолози, като отчита обемите на научни доказателства за въздействието им спрямо заявените в информациите претенции.

За съставянето на графиката са използвани само данните от изследвания, проведени с участието на доброволци и контролирани чрез плацебо ефекта. Веществата с най-много научно доказани ползи се намират в горната част на графиката. Колкото по-надолу слизате, толкова по-малко и по-неубедителни са доказателствата, че веществата помагат в диетите.

Големината на кръговете показват колко често се търси даденото вещество чрез Google, т.е. това е индикатор колко голяма е “шумотевицата” около въпросната съставка и нейната полза за здравето. В оранжево са оцветени кръговете на добавки, за които няма достатъчно проведени изследвания, но потенциално са показали “обещаващи резултати”.



За да я разгледате по-добре, кликнете върху графиката. Ще сте по-добре подготвени за четенето на статии, посветени на здравословното хранене и битката с наднормените килограми.
Snake Oil?

From Visually.

-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...