16 май 2018 г.

Употребата на кафе и вино може да повиши разнообразието от полезните бактерии в храносмилателната система, докато поенето на мляко действа точно обратно. Това са изводите на холандски учени, за които съобщава изданието EurekAlert.

В основата на изследването е залегнало проучване на ДНК на бактерии, които са част от флората в храносмилателната система. Изследването е проведено с участието на над 100 доброволци.

Подобен анализ позволява да се проучат факторите, които влияят на разнообразието от микроорганизми (стомашната флора е уникална за всеки човек). Учените са достигнали до извода, че хората, които редовно употребяват кисело мляко или сметана, са с по-разнообразна стомашна флора, която може да се подобри още с приемането на кафе или вино. Прясното мляко обаче действа точно по обратния начин.

“Установихме 60 фактора в диетата, които влияят на разнообразието от полезни бактерии. Все още е трудно да се каже с точност, какво означава установеното от нас. Ясно е обаче, че съществува пряка връзка между разнообразието на стомашната флора и здравословното състояние: колкото по-разнообразна е тя, толкова по-добре се чувства човек”, пишат изследователите.



Авторите на разработката подчертават, че анализът им е уникален за момента, тъй като са изучили стомашната флора на здрави хора, а предишните изследвания в същата област са провеждани само с хора, страдащи от определени заболявания, свързани с неправилна работа на стомашно-чревния тракт.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...