19 април 2016 г.

Разпределение на известните до момента галактики-спътници на фона на Млечния път.
(кликнете върху снимката за пълния размер)
Специалисти от Астрономическия институт към Университета в Кеймбридж (Великобритания) са открили нов спътник на Млечния път – галактика-джудже с почти правилна сферична форма. Откритието е направено след анализ на данните от обзорните наблюдения на небето в рамките на програмата ATLAS за телескопа VST. Съобщение  за откритието е публикувано в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Галактиката-сателит на нашата, се намира в посока на съзвездието Чаша (на латински Crater) и затова е наречена Чаша 2 (Crater 2). Диаметърът ѝ е около 7 000 светлинни години, което я прави един от големите спътници на Млечния път. По размери отстъпва само на известните още от древността Голям и Малък Магеланов облак, и на галактиката Sag DEG, която се намира в посока на съзвездието Стрелец и е открита през 1994 година. Новата галактика обаче е много по-малка по маса от всички известни спътници на Млечния път.

Към момента на науката са известни около 30 малки галактики, които се намират в пределите на дистанция от 1,4 милиона светлинни години от нашата галактика и се смятат за нейни спътници. Всъщност, не всички от тях може да се нарекат истински спътници, намиращи се в орбита около Млечния път. Съществува вероятност някои от тях просто да са се озовали на пътя на нашата галактика при движението ѝ в космоса. Много от галактиките-спътници в далечното бъдеще ще бъдат погълнати от Млечния път.

Въпреки че видимият размер на Чаша 2 е два пъти по-голям отколкото диска на Луната по време на пълнолуние, тя не може да се наблюдава с невъоръжено око и се отнася към най-слабо светещите звездни системи. Астрономите обясняват това с рядко разположените ѝ звезди, както и с относително голямата дистанция до нея, която е около 380 000 светлинни години.

Новата галактика се намира в един голям кръг, близо до четири други спътника на нашата галактика: загадъчният сферичен галактичен куп Crater (Laevens 1) и галактиките-джуджета – класическата Лъв II и двете ултраслабо сиящи Лъв IV и Лъв V. След анализ на характеристиките им, астрономите са достигнали до извода, че това не е случайно и подкрепя хипотезата, че са с един общ произход и се намират на една и съща орбита.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...