1 април 2016 г.

Учени лансират нова идея, обясняваща измирането на динозаврите. Маларията. Това е изводът, до който са достигнали изследователи от Университета на щата Орегон (САЩ), след като откриват малариен комар, запечатан в капка кехлибар преди около 20 милиона години.

По-рано учените твърдяха, че маларията е болест на възраст между 15 000 и 8 милиона години. Предизвиква се от най-елементарните паразити – плазмодиите, а се разпространява от комари от рода Anopheles. Началните форми на това заболяване обаче може да са ползвали други насекоми, за да се разпространяват, както и да са предизвиквани от различни маларийни щамове, пише Джордж Пойнар, ентомолог от Университета на щата Орегон в статия, публикувана в специализираното списание American Entomologist.

“Учените отдавна спорят и не са достигнали до единно мнение, колко стара е маларията. Аз смятам, че новите свидетелства доказват, че съвременните маларийни комари съществуват най-малко отпреди 20 милиона години, но по-ранни форми на заболяването, което се е предавало чрез ухапвания от всевъзможни кръвосмучещи мушици, са на възраст от 100 милиона години, а вероятно и повече”, пише Пойнар.

“По онова време са се случили катаклизми, които се смятат като основна причина за отмирането на динозаврите – сблъсък на Земята с астероид, глобално вулканично изригване. В същото време обаче, е ясно, че динозаврите са загивали бавно и в продължение на хилядолетия, а това дава основание да се говори и за присъствието на други причини. Например, за това, че към процеса може да са причастни и патогенни микроорганизми, в това число и причинителите на маларията”, смята ученият. В подкрепа на думите си, той привежда пример с много птици на Хаваите, които измират, вследствие на маларията.

Първият документиран случай на заразяване на човек с малария е от 2700 г. пр.н.е. в Китай. Някои изследователи смятат, че същата болест е една от основните причини, довели до краха на Римската империя.

През 2015 година в света са отчетени 214 милиона случая на малария. Всяка година маларията става причина за смъртта на над 400 000 души на планетата.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...