1 май 2017 г.

Повече хора от когато и да е досега се определят като атеисти, агностици или просто нерелигиозни.

Християнството все пак запазва ролята си на най-голяма религия в света, скорошни изследвания показват тенденция към намаляване на броя на вярващите в глобален мащаб, пише в обширна статия National Geographic.

Едва ли предполагате, че църквата може да фалира, но през март 2016 година британската църква на менонитите, например, организира последната си служба. Лесно е да се предположи, че скромно обличащите се анабаптисти – които следват религия, подобна на тази на амишите – са неуместни в ерата на смартфоните, но техният случай не е изолиран и единствен.


Навсякъде по света, на въпроса какво смятат за религията, все повече хора отговарят равнодушно или с откровено безразличие. Броят на "религиозно необвързаните" расте. Те са втората по големина религиозна група в Северна Америка и по-голямата част от Европа. В САЩ, според последните данни, изнесени от Pew research Center, те са над 1/4 от населението.

Липсата на религиозна принадлежност оказва силно влияние върху схващанията на хората за смъртта, обучението на децата им и дори гласуването. Отдавна се предполага, че религията ще загуби влияние с модернизирането на света, но последните проучвания сочат, че тенденцията е това да се случва с изключително бързи темпове.


Много скоро по-голямата част от населението във Франция, както и в Холандия и Нова Зеландия ще престане да се интересува от религиозните вярвания. Великобритания и Австралия не след дълго ще загубят християнските си мнозинства. Религиите губят ролята си дори за хората, които живеят в страни, където вярата влияя във всичко и навсякъде - от правила и закони, до граници и архитектура.

Все пак, неизповядващите религиозни догми хора все още не са "превзели" Земята. В много части на света – особено субсахарската част на Африка – религиите набират скорост и според проучванията, след 25 години светът ще се превърне в „светски запад и бързо растяща останала част“.

В друга част от света - държавата с най-голямо население на света, Китай - борбата с религиите е издигната в държавна политика. Там от времето още на културната революция на религиите се гледа с недобро око. Но пък в някои от бившите комунистически страни се наблюдава ръст в броя на вярващите.

Същестуват няколко теории, защо хората масово се превръщат в атеисти. Според някои специалисти в областта на демографията, тази тенденция се дължи най-вече на финансовата и материална сигурност, което обяснява защо европейските страни, където социалните фактори предоставят по-голяма сигурност, са и по-светски настроени, отколкото САЩ, където бедността е по-често срещана.

Атеизмът пряко се свързва и с по-доброто образование и по-високите академични постижения В много страни по-добре образованите и най-вече хората с висше образование определят себе си като атеисти. Твърди се също, че достъпът до интернет предоставя онази нужна на индивида информация, която да го накара да спре да се придържа към религиозни догми.

Финансовата сигурност и образованието - двете основни "причини" за атеистичните настроения у човек -  винаги са били по-трудни за постигане от жените и тъмнокожите. Изследване на Pew research Center от края на месец март 2016 година сочи, че жените са по-склонни да се обвържат религиозно, но това се променя при жени с по-големи възможности.

Факт е, че религията днес се явява като убежище и намира най-широк отзвук сред жените, цветнокожите и бедните, пише още в статията на National Geographic.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...