11 март 2016 г.

Спътник на NASA и японски метеорологичен спътник са заснели сянката на Луната, преминаваща върху земната повърхност по време на последното слънчево затъмнение.

В ранните часове на 9 март 2016 година от територията на Индонезия, Папуа Нова Гвинея и редица страни от Югоизточна Азия и Океания можеше да се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Частично затъмнение беше наблюдавано от някои части на Австралия, южна Азия и над акваторията на Тихия океан. Фазата на пълното затъмнение беше не много продължителна – за около 4 минути всяка точка от земната повърхност, над която попада лунната сянка, оставаше “без слънчева светлина”.

Много наземни обсерватории проследиха протичането на природното явление. Едновременно с това и орбитални апарати са заснели случващото се, но от гледна точка на космоса. Освен обичайните снимки на Слънцето, скрито от лунната сянка, вече имаме възможността да получаваме и снимки от космоса, на които се вижда как сянката на Луната пълзи по повърхността на планетата ни в същата посока, в която се върти и Земята.

Първата серия от изображения е предадена от японския метеорологичен спътник Himiwari-8, а след това аналогични данни пристигнаха и от космическия апарат на NASA за наблюдения на Слънцето и Земята DSCOVR (Deep Space Climate Observatory).

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...