11 март 2016 г.

Астрофизици от Испания, Естония, САЩ и Великобритания са открили, вероятно, най-големият обект във Вселената – “галактична стена”. Изследването си учените са публикували в статия в специализираното издание arXiv.org.

Учените предположили, че на разстояние от 4,5-6,4 милиарда светлинни години от нас се намира структура, представляваща струпване на 830 галактики. Далечният обект е около 10 000 пъти по-масивен от нашия Млечен път. Диаметърът на областта, в която се простира, се оценява на 180 мегапарсека.

Свръх галактичния куп е открит с помощта на базата данни BOSS (Baryon Oscillation Spectroscopic Survey). За момента учените не са в състояние да проследят динамиката на галактиките в отворената система, тъй като те се намират твърде далеч от Земята.

Учените смятат, че Млечният път и близко разположените галактики, в частност Мъглявината Андромеда, са част от друг галактичен куп - Laniakea (заемка от хавайския език, превеждана като “Неизмерими небеса”).
Laniakea се простира в област, чието сечение е с диаметър около 160 мегапарскеа, което приблизително 5 000 пъти надхвърля диаметъра на Млечния път. Масата на “родното” ни свръхструпване на галактики е поне 100 000 пъти по-голяма от масата на Млечния път.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...