8 март 2018 г.

Жените винаги са искали да притежават съвършените форми. През различни епохи самите те доброволно ставали жертва на модата, а понякога прибягвали и до преднамерено "варварски" устройства, оковавайки се в “доспехи”. Подобие на корсет може да се открие още при античните красавици.

Но истинската доминация на корсета в модата започва  през XIV век. За да придават желаната форма, създавали тези дамски “доспехи”, като зашивали в сложна конструкция дървени, костни и метални пръчки или пластини. Първите корсети момичетата обличали, когато навършат 16 години. И от този момент телата им не намирали покой нито денем, нито нощем, защото и съществували и специални нощни корсети.

През XVI век носенето на корсет се превръща в общоприета норма. За да е още по-ефикасно приложението на този “доброволен уред за мъчения”, дамите прибягвали и до изпиването на чаша оцет, който предизвиквал стомашни спазми, подпомагайки процеса по “обличане” на корсета.

В двора на Екатерина Медичи например, обемът на талията съответствал на положението на дамата в обществото – колкото по-тънка е талията, толкова по-високопоставена особа е дамата. А за да се постигне този размери и да се запази, жените били принудени да си поставят специални метални обръчи, съставени от две или четири пластини с "твърда сглобка". Под влияние на френските моделиери, към средата на XVII век корсетите започват да се произвеждат от платове, украсени с най-различни бродерии и аксесоари.

Активната битка срещу носенето на корсети започва през XIX век, след като бива изобретен рентгеновия апарат, чрез който лекарите доказват вредите, които нанася на организма. Деформациите засягат не само ребрата, но и вътрешните органи на дамите. И въпреки нагледните доказателства, дамите трудно се поддават на убеждение. Помощта идва от неочаквано място – “кралят” на френската мода Пол Поаре предлага през 1905 година дрехи, чиято кройка прави носенето на корсети абсолютно невъзможно. Това, което научните постижения не могат да наложат, при дамите може да се постигне чрез модата.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...