1 март 2022 г.

Днес е модерно да си с екологично насочено мислене. Каквото и да означава подобен термин, ясно е, че човек трябва да се отнася с внимание към онова, което върши с околната среда.

И проблемът не е в това, че нанасяме щети на природата. Планетата ни е достатъчно мощен и добре регулиращ се организъм, който сам намира начини да неутрализира човешката намеса. Все пак, ние идваме на тоя свят за много кратко време и искаме да се насладим на всичко онова, което е създала природата.


Първата в света защитена природна територия е националният парк Йелоустоун. Официално е създаден на 1 март 1872 година със закон, подписан от президента на САЩ Юлисис Грант. Преди да бъде издаден законът, територията на парка е била предложена за продажба на търг.


Йелоустоун се простира на площ от 8 980 квадратни километра (т.е. малко по-малко от 1/10 от територията на България). 96% от парка е на територията на щата Уайоминг, малки части принадлежат на съседните Монтана и Айдахо. Паркът има толкова много забележителности, че не би стигнал и един месец само за да се изброят. Сред най-известните са гейзерите и термалните извори, както и огромните обсидианови масиви.





Името на парка идва от “Жълтата река” протичаща през територията му, преди да се влее в Мисури. Реката е и основна транспортна артерия за местното население, преди идването на европейците в този район. А следи от човешки поселения на територията на Йелоустоун са открити и са датирани с произход от преди около 11 000 години.



Годишно паркът е посещаван от около 2 милиона туристи. Влизането в парка става срещу закупуване на пропуск, който важи за седмица и цената му се определя в зависимост от транспорта, който ползвате.












-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...