6 февруари 2016 г.

През 1969 година американските психолози Стенли Милграм и Джефри Травърс лансират тезата, че всеки човек на Земята е “косвено свързан” с кой да е друг човек чрез верига от общи познати. Броят на “посредниците” във веригата, твърдят Милграм и Травърс, е средно петима. От тогава много учени са опитвали да проверят дали това отговаря на истината. И всеки път резултатите са различни. Но веригата от познати никога не надвишава шест човека.

Нова проверка на тезата на Милграм и Травърс е извършена от екип на Facebook, които ползват своята база от потребители, надминаващи 1,59 милиарда. Това е второто изследване по темата, предприемано от най-голямата социална мрежа.

Новото проучване показва, че увеличаването на броя на потребителите води до съкращаване на “дистанцията” между тях. По време на първия експеримент през 2011 година, в което са анализирани данните на тогавашните 721 милиона потребители на Facebook, учените от Корнуелския и Миланския университети установяват, че средностатистически между двама души има 3,74 посредника.
Днес, когато в социалната мрежа са регистрирани два пъти повече хора, този показател е 3,57.

Новото изследване е проведено от специалистите на Facebook без участието на “външни” учени. Обработката на огромните масиви от данни е извършена с помощта на специални алгоритми, които позволяват да се пресметне приблизителният брой “уникални” хора в извадката. Под извадка се разбира броят на приятелите на приятелите за всеки потребител на социалната мрежа. Друга извадка оценява броя на приятелите на приятелите на приятели, и т.н. Всеки потребител на Facebook може сам да провери колко хора го разделят от другите потребители в мрежата.

Но да се твърди, че изследването на Facebook опровергава теорията за “шестте ръкостискания” (както е популярна тезата на Милграм и Травърс), е неправилно, твърдят експертите. Позицията си те обясняват с това, че потребителите на социалната мрежа вече са “една стъпка напред в сближаването” само с факта, че са регистрирани в нея. Затова, да се твърди, че резултатът от изследването във Facebook е приложим за населението на цялата планета, е неприемливо и неправилно.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...