22 февруари 2016 г.

На 15-тия ден от Новата лунна година в Китай се отбелязва Празника на фенеритеЮансяо. Наричат го още Юанси, Юанйе, а също и празник Шанюан. В нощта на празника се пада първото пълнолуние от новата година. 

През Х век в Китай се появява и масово се разпространява обичая в тази първа нощ с пълна луна да се палят разноцветни фенери. През 2016 година празникът се пада на 22 февруари. 

В стари времена обикновено в центъра на града окичвали много цветни фенери с най-различна форма, цвят и големина, с което наподобявали различни животни, цветя и плодове. В селата се организирали пищни фойерверки, шествия на кокили, танци на драконите – изобщо, празненство и веселие във всичките му форми. Празникът на фенерите завършва 15-те дни на веселби, с които се посреща Новата година. 

През XI век празникът вече се отбелязва из цял Китай. Фенерите на празника Юансяо обикновено се изработват от цветни листове хартия с различни изображения. Рисуват се планини, водни гледки, сгради, хора, цветя, животни и др. Най-известен е фенерът Зоума, който вече има 1000-годишна история.

Другата задължителна традиция е яденето на Юансяо. През периода на династията Сун (960 – 1279 година) хората започнали да ядат едно ново ядене по време на празника със същото име. Представлява топки ориз, които се пълнят с различни плодове. Оризовите топки се сваряват и се поднасят. В Северен Китай яденето се нарича Юансяо, а в Южен Китай – Танюан или Тантуан. Съществуват над 30 вида Юансяо с различен пълнеж от плодове, ядки, сусам, сметана, шоколад и т.н.  Юансяо са с най-различен вкус, но по правило винаги са сладки.

Освен  фенерите и яденето на Юансяо, още има много празнични изяви, като представления на танца на лъва, танц с кърпички, катерене по стълб и др. И изпълнители, и зрители активно участват в представленията.
Прието е по време на празника да се разгадават ребусите, които се изписват върху фенерите. Съществува и поверието, че душите на починалите предци се спускат на земята в навечерието на Новата година, за да празнуват заедно със живите. На Празника на фенерите те се завръщат отново на небето, а фенерите осветяват пътя им към вечния им дом…


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...