12 април 2017 г.

След компютърен анализ на звуци, издавани от вълци, кучета и други представители на семейството, учени са установили, че воят на тези животни има характерни “диалекти” в зависимост от вида и подвида. Новото изследване е представено за отпечатване в списание Behavioural Processes.

Арик Кершенбаум от университета в Кеймбридж и колегите му работят върху анализа на воя на вълци, чакали и кучета. Записите са правени както на свободно живеещи екземпляри, така и на такива, които живеят в клетки в зоопаркове или приюти. Шест хиляди записа са обобщени в два основни, които са предоставени на компютърен алгоритъм, чиято задача е да се “самообучи”, разделяйки ги на основни типове. Разделянето се извършва в съответствие с височината на тоновете и честотата на издаваните звуци.

Анализът на воя показва, че акустичните “отпечатъци” в него съвсем не са случайни – различават се в зависимост от вида и подвида на животните. От гледна точка на екологията тези особености са много значими. Например, съвпадението в характерна на виенето (например, между червения вълк и койота, чийто вой се отличава с модулация, преминаваща в излайвания) способстват кръстосването на животните. А това от своя страна е заплаха за оцеляването на червените вълци като вид.

Макар че учените успяват да класифицират различните видове вой на семейството кучета, все още нищо не им е известно за смисъла на различните “диалекти”. Подобно на звуците, които използват делфините, воят на вълците е много трудно да бъде изучаван в естествените им условия. Зоолозите имат намерение да монтират в парка Йелоустоун множество микрофони и с тяхна помощ да установят, дали воят и лаенето на вълците е свързан с едни или други сигнали, изпращани от животните като начин за общуване или предупреждения.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...