28 февруари 2022 г.

“Животът сам по себе си не е нито добрина, нито злина; той е вместилище и за доброто, и за злото, в зависимост от това, в какво сами сте го превърнали. Знанието е нож с две остриета, което обременява и може да нарани притежаващият го, ако ръката, която го държи е слаба и не умее да го използва… Оценката на живота не се състои в неговата продължителност, а в това, как сте го използвали”
“Опити”, Мишел дьо Монтен

Мишел дьо Монтен се ражда на 28 февруари 1533 година в семейство на аристократи, чиито корени са в богатите буржоазни слоеве на Гаскония. Притежават собствен замък Монтен, намиращ се близо до Бордо.

Мишел дьо Монтен получава най-доброто образования, което може да си позволи човек от онова време. Завършва университет в Тулуза и през 1554 година става съдия.

Най-значимият труд на философа Мишел дьо Монтен е “Опити”. Работи върху него между 1580 – 1588 година. “Опити” са три книги – в първите две са есета на дьо Монтен, а третата книга е допълнения към съчиненията от първите две и автобиографични данни на писателя. По жанр книгите са литературно-философски и в тях писателят излага под формата на разсъждения исторически факти, на които е свидетел, както и възгледите си за бита и нравите на хората, за културата в обществото… Най-общо казано – разглежда вечните теми от живота и разсъждава по всичко, което винаги остава актуално.

Като хуманист дьо Монтен твърдо застава на позиции, противопоставящи се на суеверията, схоластичните учения и нечовешките прояви на упражняването на властта. “Опити” са написани с хумористична нотка, искрено и правдиво. Това прави есетата на Мишел дьо Монтен творения, които са “извън времето” – и днес в тях се откриват идеи, звучащи съвременно и в синхрон с общочовешките представи.

Мишел дьо Монтен става популярен още приживе и популярността му не повяхва дори половин век след смъртта му. Почива на 13 септември 1592 година в Бордо. 
Всъщност, и днес творбите на Мишел дьо Монтен се четат с удоволстиве…


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...