11 февруари 2017 г.

Боровете са сред най-високите дървета, които се срещат на планетата ни. В зависимост от вида си, височината им масово варира между 30 и 70 метра, но най-високите от представителите им могат до достигнат и до 80 метра. Рекордьорът сред боровете в наши дни живее на територията на щата Орегон в САЩ.

Боровете (Pínus) са род хвойнови дървета, храсти или полухрасти от семейството борови (Pinaceae). В Северното полукълбо се срещат около 120 вида борове. В умерения и субарктичния климат борови гори се срещат навсякъде, докато в субтропиците и тропичната зона, както и около екватора, борови гори се срещат само по високите планински части.

Най-масово е Европа и Азия е разпространен обикновения бор (Pínus sylvéstris). Дървото от този вид расте на височина до 25-40 метра, а стволът му достига диаметър от 0,5−1,2 метра.

Но на планетата ни съществуват и значително по-големи представители на боровете. Захарният бор (или бор на Ламбърт, Pínus lambertiána), расте в западната част на Северна Америка и височината, до която израстват тези дървета е 70 метра. Средно диаметърът на ствола му варира между 1,5−2,5 метра, а рекордьорите прехвърлят и отметката от 80 метра височина и диаметър на ствола от 3,5 метра.

Дълго време, за най-гигантски бор в света се смяташе дърво, растящо в Националния парк Йосемити – измерената рекордна височина е 82,05 метра. През 2007 година обаче това дърво загива, след като го атакуват корояди. През 2011 година в Орегон еколози откриват нов рекордьор – захарен бор с височина 81,79 метра. При това, великанът расте, заобиколен от “жестока конкуренция” – в непосредствена близост до него са други борове с височина от 81,07 м, 79,8 м, и 79,09 м. Учените обясняват, че в това няма нищо необичайно, защото в гъстите гори дърветата се конкурират за достъп до слънчева светлина и това ги “кара” да израстват по-нависоко, за да оцелеят.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...