12 февруари 2017 г.

Да убиеш хлебарка понякога не е никак лесно: случва се гадинката да избяга невредима, дори и след като е получила доста силен удар. Учени са разкрили тайната, която прави тези животинки толкова издръжливи. За да разберат какво се случва, са прибегнали до помощта на камери и съвременни технологии.

Хлебарките успяват да понесат налягане, което 900 пъти надхвърля собственото им тегло. Освен това умеят много изкусно да се провират през съвсем тесни процепи. Подобно умение притежават и октоподите, но при тях това се дължи на мекото и еластично тяло. При хлебарките обаче, тялото е със съвсем друг строеж и “свръхспособностите” му са станали обект на изучаване от учени от Харвардския университет.

Изследването си учените извършват върху американски хлебарки (Periplaneta americana). Освен опитите с живи екземпляри, авторите на изследването използват и специално създадени по техен образец хлебарки-роботи. Резултатите си са описали в статия за списание Proceedings of the National Academy of Sciences.

Екзоскелетът, с който разполагат тези насекоми, им позволява да се измъкват невредими в много опасни ситуации. Анатомичните особености те са получили от природата, а човек може само да се поучи от нея. Роботи, снабдени с подобни екзоскелети, може да бъдат използвани в спасителни операции, където се налага да се проникне в много труднодостъпни участъци.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...