28 февруари 2016 г.

Недостатъчният сън се отразява зле на здравето ни, а пълната му липса може да доведе до необратими последици. Сънят дава на организма ни време за почивка, помага за обработването и запазването на информацията и дори има способността да възстановява имунитета ни. При недостатъчен период на сън започваме да чувстваме дезориентация. Този нехуманен метод за изтезания е често използван, при това не само в “мрачните времена на човешката цивилизация”.

Лишените от сън хора са готови да подпишат всякакви самопризнания, да споделят всякакви тайни… Но специалистите напомнят, че постигнатите по този начин “разкрития” никак не помагат на специалните служби: според доклад, изготвен за Сената на САЩ, лишаването от сън води човек до халюциниране, до това, да спре да си дава сметка за мислите и действията си, и като краен резултат – изтезаван по този начин човек би подписал също толкова лесно измислени показания, колкото и ако бе решил да сподели истината.

Достатъчно е да пропуснем съня само една нощ, за да започнат нарушенията в мозъчната дейност. В изследване на немски учени, за които се съобщава в Journal of Neuroscience, се казва, че след 24 часа безсъние при човек се появяват симптомите на лека форма на шизофрения. Те се проявяват като погрешно усещане за хода на времето, промяна в субективното усещане за собственото тяло, по-висока чувствителност към осветлението, грешни възприятия за цветове, несвързана реч. Променя се и емоционалния фон. И колкото повече се удължава периода на безсъние, толкова емоциите стават по-контрастни – смехът започва безконтролно да преминава в ридание.

При много продължително лишаване от сън освен мозъка, започва да отказва и тялото ни, което не е получило нужната му почивка. Най-безобидните сред многобройните последици са болки в гърлото и хрема. Но има и много по-сериозни – нарушаване на обмяната на веществата, високи рискови нива от развиване на диабет, понижена острота на зрението, високо кръвно налягане, внезапно и рязко напълняване или обратното – загуба на тегло.


0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...