24 февруари 2016 г.

Психолози от Полша, Великобритания и Финландия посочват основните личности черти при мъжете, които се оказват най-привлекателни за представителките на по-красивата част от човечеството. Резултатите от изследването си авторите са публикували в специализираното издание Evolution and Human Behaviour.

Според специалистите, жените са привлечени от “тъмната триада” при мъжете. Зад понятието “тъмна триада” се разбират нарцисизъм, макиавелизъм и психопатия.

Нарцисизмът се характеризира с проявата на мания за величие, горделивост, самовлюбеност и липсата на емпатия. Макиавелизмът пък добавя манипулативност, цинично пренебрежително отношение към нравствените норми, фокусиране върху собствените интереси и често прибягване до лъжи. При психопатията главните особености са асоциалното поведение, импулсивността, егоизмът, безсърдечието и безпощадността.

Психолозите предполагат, че жените много често отдават предпочитанията си на грубовати мъже с едри и отсечени черти на лицето. Изборът им се осъществява на ниво инстинкти, опирайки се на усещането, че създават съюз с физически силен, умен и уверен в силите си самец. Но притежателите на подобни външни характеристики в голяма част от случаите се явяват носители на “тъмната тирада”, подчертават психолозите. При това, учените отбелязват, че привличането у дамите най-често няма никакво отношение към пълноценната любов, която е в основата на създаването на стабилен брачен съюз.

В изследването са участвали 2370 жени в зряла възраст, на които е поставена задача да избират по снимки един от двама мъже, притежаващи определени свойства от “тъмната триада”.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...