30 януари 2016 г.

Американските специалисти от екипа на марсохода Curiosity са се сдобили с ново селфи на подопечния си апарат, съобщава NASA.

В официалния акаунт на Curiosity в Twitter е публикувана снимката с коментар: Curiosity се усъвършенства в селфитата на фона на марсианска дюна.

Снимката е съставена от спецовете на NASA от поредица отделни кадри, сглобени с помощта на програма за панорамно снимане. Така на снимката не се вижда “ръката” на марсохода, на която е монтирана камерата MAHLI.

Селфито е заснето на фона на марсианската дюна Намиб, в района на която апаратът провежда серия изследвания. Това е четвъртото селфи на марсохода, като се запазва традицията кадрите да се заснемат на местата, където ровърът е извършвал проучвания.

Поредицата от 57 снимки, използвана за сглобяване на селфито, е изпратена на Земята на 19 януари в 1228-ия работен ден на марсохода на Червената планета.

Шестколесният ровър е дълъг три метра и тежи около 900 килограма. Curiosity беше изстрелян през ноември 2011 година, а на 6 август 2012 година успешно кацна на Марс в района на кратера Гейл. Няма точно определен срок за мисията му. Първоначално той беше разчетен да работи в рамките на една марсианска година или 687 земни денонощия.

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...