13 януари 2022 г.

Отиде си от този свят в края на 2012 година, но зад себе си е оставил такава следа, че и след 100 години всички ще знаят кой е Георги Калоянчев.

Калата, както го наричаха всички, е роден на 13 януари 1925 година в Бургас. Завършва актьорско майсторство при Стефан Сърчаджиев в Държавното висше театрално училище (днес НАТФИЗ) през 1952 г. Но още през 1951 година дебютира в киното с ролята на циганчето Сали във филма “Утро над родината”. След редица характерни по-малки роли, през 1958 г. комедийният му талант блясва в „Любимец 13” редом до Апостол Карамитев, с когото през 1962 г. жънат необикновен успех и със „Специалист по всичко”.

И тогава, през 1963 година, Рангел Вълчанов му предлага да изиграе ролята на нетрадиционен криминален инспектор в “Инспекторът и нощта”.
Големият му талант и безграничната дарба да се превъплъщава в героите, които играе, го правят търсен както за киното, така и за театралната сцена.



За Георги Калоянчев може да се пише много. Но едва ли е нужно. Десетките роли в киното и театъра, хуморът и онова характерно излъчване на погледа му се помнят от всеки. Той е от онези актьори, които завладяваха публиката даже само с едно намигване. Без думи дори.
Калата просто заслужава аплодисментите ни и винаги ще е така.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...