9 януари 2022 г.

В градчето Мале Сватоньовице, по онова време намиращо се в пределите на Австро-унгарската империя, на 9 януари 1890 година се ражда Карел Чапек.

Момчето се появява на бял свят в семейството на местния лекар. Но Карел не поема по стъпките на баща си. Още в гимназиалните си години започва да пише – и поезия, и проза. През 1915 година получава докторска степен по философия от университета в Прага, а след това започва да се занимава с журналистика и едновременно с това става частен възпитател в дома на граф Лажански.

Първият му сборник с разкази, написани в сътрудничество с брат му Йозеф, излиза през 1916 година под заглавието “Сияйни дълбини”. Четири години по-късно излиза пиесата “R.U.R”, отново написана в съавторство с Йозеф. В нея се разказва за бунта на машините и точно в това произведение е изкована думата “робот”, възприета години по-късно във всички езици по света.



И все пак, най-добрата творба на Чапек си остава романът “Война със саламандрите”. По жанр критиците го определят като антифашистка антиутопия. Романът излиза през 1936 година, когато “кафявата чума” е в апогея си в съседната на Чехия Германия. Говори се, че самият Хитлер разпознава себе си в образа на Върховния саламандър от произведението на Чапек, затова обявява писателя за свой личен враг.

Сред другите известни творби на Карел Чапек са заглавията “Средството Макропулос”, “Фабрика за абсолют”, “Кракатит”, хумористичните “Разкази от единия джоб” и “Разкази от другия джоб”, а философските си възгледи излага в трилогията “Хордубал”.

Още приживе Карел Чапек се сдобива с международна известност. През 1936 година е номиниран за Нобеловата награда за литература. Основава чешкият Пен-клуб, членува и в Комитета по литература и изкуства към Лигата на нациите.



Смъртта му на 25 декември 1938 година шокира всичките му почитатели. И до днес не е изяснена причината за скоропостижната му кончина. На следващата година Германия окупира Чехия. Вдовицата на писателя успява да укрие архива му, като го заравя в тайник в едно от пражките предградия.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...