9 януари 2022 г.


Монте Албан е известен археологически обект в община Санта Крус Чочокотлан в южномексиканския щат Оахака. В продължение на почти две хилядолетия на това място е процъфтявал един от най-големите градове на Америка от епохата преди пристигането на Христофор Колумб. До нас не е достигнало истинското име на града. Днешното му название Монте Албан  идва от обраслият с гора хълм, под който в продължение на много векове остават скрити развалините на древния индиански град.


През 1931 година местният мексикански археолог Алфонсо Касо разкопава руините. Някои учени смятат откритието за сходно по значение с намирането на древна Троя. Хората, живели някога в Монте Албан, са принадлежали към древна и много развита култура. По време на разцвета си градът е населяван от над 20 000 души и заедно с прилежащите му обработваеми площи се е простирал на около 40 квадратни километра. Местните племена наричали себе си сапотеки.  Умеели да строят великолепни храмове и сгради, да обработват планински кристал и да създават златни украшения с изумителна красота.




Най-голям интерес предизвикват гробниците, открити в Монте Албан. Построени от каменни блокове, всяка от тях отгоре е затваряна с огромна монолитна каменна плоча. Конструкцията им възпроизвежда пещерните гробници, в които в още по-древни времена индианците от Южно Мексико погребвали вождовете и жреците си.


Сапотеките са украсявали гробниците си с впечатляващи рисунки по стените, а местата за вечен покой на най-могъщите сред владетелите им са пълни с изящни златни изделия. Никъде на друго място в Америка не са откривани подобни великолепни образци. 



Маска с нефритови плочки от
гробница №7 в Монте Албан
Първата гробница в Монте Албан е открита от археолози през есента на 1931 година. На 9 януари 1932 година Алфонсо Касо влиза в погребалната камера. Там се натъква на огромно съкровище, останало непокътнато над 800 години. Съкровището е от над 500 предмета, сред които е и златна маска на бога Шипе Тотек. Носът и скулите на маската са обвити с човешка кожа. Сред находките са златни гривни, гердани от злато и перли, както и много изделия от нефрит, ахат, кехлибар, обсидиан и корали.





Загадъчният кристален череп "Панчо", за който се  твърди, че е открит в Монте Албан
А най-загадъчната находка от Монте Албан е кристален череп, когото археолозите условно наричат "Панчо". Планинският кристал е един от най-твърдите минерали на Земята. През 1970 година "Панчо" е изследван от най-авторитетните експерти. Изводът от анализите им е, че черепът е изрязан от едно цяло парче планински кристал, заедно с долната челюст. Обработването на планински кристал е възможно само с използването на диаманти. Това прави черепът толкова загадъчен, защото въпреки голямата твърдост на минерала, сапотеките са знаели как да го обработват.



Игрището за игра на топка в Монте Албан



-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...