16 януари 2022 г.


Imagine there's no countries
It isn't hard to do
Nothing to kill or die for
And no religion too
Imagine all the people living life in peace...



Ако сте наистина меломан, днес денят ви трябва да премине в непрестанно въртене на песни като “Yesterday”, “Yellow Submarine”, “Let It Be” или коя да е друга от композициите, сътворени от най-популярната група за всички времена. Става дума, разбира се, за “The Betles”. А повод за това, да посветите деня на легендарната четврока от Ливърпул е фактът, че от 2001 година, с решение на ЮНЕСКО, датата 16 януари се отбелязва като световен ден на “The Beatles”.

Датата не е избрана случайно. Именно на 16 януари 1957 година в Ливърпул отваря врати клубът “The Cavern”,от където започва пътя към славата на все още никому неизвестните музиканти Джон Ленън, Пол Маккартни и Джордж Харисън. След няколко години към тях се присъединява и последният “битълс” — Ринго Стар.

По-късно, пак на 16 януари, в историята на “The Beatles” се случва още едно значимо събитие. На този ден през 1964 година списание “Cashbox” обявява песента “I Want To Hold Your Hand” за номер едно в американския хит парад, след като този сингъл на групата само за 10 дни е продаден в едномилионен тираж.

В началния си състав “The Beatles” работят заедно осем години. През това време имат издадени 13 официални албума, а почти всяка от песните им се превръща в хит. В началото Ливърпулската четворка откровено подражава на класиците в американския рокендрол, но с течение на времето “The Beatles” създават своя неподражаем стил. Световната слава спохожда групата през 1963 година, когато излиза сингълът им “Please Please Me”. От този момент насетне на планетата ни започва лудостта, която всички познават като “битълсомания”.



Групата оказва огромно влияние на развитието на световната музика. Много от известните композитори и певци не само вземат пример от четиримата от Ливърпул.


И днес “The Beatles” е окупирала първото място в класацията за най-популярни изпълнители за всички времена на специализираното списание “Rolling Stone”.


-----------
За още новини харесайте страницата ни във Facebook>>>

0 коментара:

Публикуване на коментар

Може да ви е интересно...